Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem objevil virtuální realitu (3): Nástroj nebo jen hra?

Nejen škola, ale i práce se může stát hrou. A dokonce i hra může přinášet užitek, pomáhat a prospívat. Svět virtuální reality je s tím naším propojen možná víc, než si připouštíme. A ne, vážně není řeč o Matrixu.
Skutečnost, že virtuální realita není jenom o hrách, jsme zdůrazňovali snad v každém z našich dosavadních zastavení. A i když se může zdát, že herní aplikace světu VR vládnou, postupně to přestává být pravda. Míst, kde se s neherním využitím VR můžeme setkat, je mnoho. V rychlém výčtu alespoň některá z nich: projektování, zdravotnictví, trenažery, virtuální obchody, film… seznam jistě není konečný.

Pak je tu ovšem druhá strana mince - onen smutný fakt, že setkat se s reálným nasazením v našich podmínkách se českému smrtelníku podaří zatím jen zřídka. Zadržte, akademici – jasně že na svých univerzitách máte laboratoře VR. A určitě se v nich báječně bavíte. Já tu ale mluvím o tom světě venku, o tom, kam den za dnem vyráží zbytek populace. Takže je skvělé (příslovečný palec vzhůru), že náš vzdělávací systém s vývojem VR aplikací počítá. Ještě úžasnější by ovšem bylo, kdybychom se s výsledky takové práce setkávali i v běžném životě. Jasně, všechno má svůj čas (říkejte to lidem s osmi a více dekádami na bedrech, určitě tohle moudro ocení). Koneckonců, výsledek je otázkou počtu dostupných, kvalifikovaných a schopných tvůrců. A v první řadě peněz, jak jinak…

Schválně, kolik vy osobně znáte lidí, kteří by ve svém zaměstnání pracovali s nějakou aplikací VR nebo rozšířené reality? Akademici ruce dolů. Co třeba projektanti? Architekti? Určitě bude někdo takový existovat. Já osobně ale nikoho toho druhu ještě nepotkal. A co třeba lékařské využití? Ano, viděl jsem pár reportáží, ale že bych sám přišel do ordinace jakéhokoli specialisty a tam by stála bohatě využívaná sada pro VR, to se mi zatím nepřihodilo. Přitom právě tento obor se zdá být pro nasazení velice perspektivním místem. Klasikou odvětví je téma léčby fóbií nebo podpora stimulace poškozených nervových cest.

Samostatnou kapitolu představují trenažéry všeho možného. Ačkoli se může zdát, že tohle téma se týká hlavně leteckých a automobilových simulátorů, pravda je mnohem pestřejší. Možná jste loni na podzim viděli krátkou reportáž České televize o trenažéru používaném v libereckém hokejovém klubu. Systém vybavený bezdrátovou helmou HTC Vive a s upravenými ovladači umístěnými na skutečné hokejce dokáže při nácviku technik a přesnosti vpravdě zázraky. Samozřejmě že něco takového už tu přeci bylo – Xbox se senzorem Kinect umožnil celou řadu podobných simulací, od golfu a bowlingu až k šipkám. Ale, jak už jsme si před časem říkali, chybělo ono vtažení do prostředí, které přidal až VR headset.

Po krátkém zamyšlení vám nejspíš za chvíli dojde jedna podstatná námitka. Jak je to s nějakou zpětnou vazbou (jinou než obrazovou)? I to je téma pro mnohá výzkumná pracoviště. Zatím se skutečné nasazení tak zvané „silové zpětné vazby“ týká spíš jen velice specifických aplikací, které by bez ní buď vůbec neměly smysl, nebo by byly podstatně méně efektivní. Leč nezoufejme. Na trhu je dokonce několik řešení od úrovně rukavic, až po celotělový haptický oblek (o těch si ale povíme více až v sedmé kapitole našeho seriálu, kde si je představíme jako Podpůrné vybavení).

Rád bych se ještě jednou vrátil k využití VR v medicíně. Nejčastěji zmiňované použití v souvislosti s fóbiemi bývá boj proti strachu z výšek, stejně jako cesta k pokoření hrůzy z breber všeho druhu. Zajímavou aplikací je ale třeba využití VR coby náhrady za lokální anestezii. Jasným kandidátem na takový postup je, nedivte se, zubařské křeslo. Sestřička vám nasadí visor, zapne správný zvukový doprovod a šup, namísto utrpení přichází relaxace a snění. Samozřejmě nesmíte zapomenout otevřít ústa. Na co naopak zapomenout máte, je případná bolest způsobená probíhajícím zákrokem. Otázkou je, jestli by stejnou práci neodvedla prostá projekce do helmy VR? Čímž se dostáváme k tomu, že VR je dnes chápána hlavně jako prosté pasivní vnímání bez nutnosti vlastní interakce. Opak by měl být pravdou. Mluvíme-li právě o medicíně, stojí za zmínku, že je velký hlad po operačních simulátorech a anatomických vizualizacích. Tady se ovšem pomalu přesouváme do oblasti tak zvané rozšířené reality (augmented reality – AR), případně kombinované reality (mixed reality – MR), tedy aplikací, v nichž dochází k promíchání skutečnosti s virtuálními prvky. V té jednodušší formě se může jednat o obrazové či textové nápovědy, v té složitější o nasazení umělou inteligencí obdařených komplexních systémů.

Zatím v plenkách je využití virtuální reality v běžném nakupování. Logicky se nabízí otázka, proč se máme potloukat po kamenných prodejnách, když si můžeme nasadit helmu, nějakým způsobem přenést své fyzické atributy do vlastního avataru a pustit se do virtuálního zkoušení. Ušetříme si neustálé svlékání a oblékání a ještě na jednom místě budeme mít nesrovnatelně větší škálu oděvních variant, než je možné v jakémkoli skutečném obchodě. Proč ne? Leč, jak už bylo řečeno, všechno je nakonec stejně otázka peněz. Počítejte na prstech: tvorba aplikace je totiž v celém projektu tím zdaleka nejmenším nákladem. Mnohem náročnější je takovou virtuální prodejnu vybavit jejím virtuálním zbožím v takovém množství, aby celá legrace přinesla výše zmíněné výhody. A to jsme zatím jen na straně dodavatele. Co zákazníkova strana? Ne každý si ještě pořád může dovolit vybavit se kompletním pracovištěm pro virtuální realitu (viz kapitola 1 našeho seriálu). Trochu nám může přijít na pomoc AR, kde si kupříkladu pohledem skrz tablet či mobilní telefon navlékáte na vlastní ruku virtuální prsteny, náramky či hodinky. Ale i tady stále chybí vhodný virtualizační nástroj, který by byl schopen takový obchod zásobovat modely natolik levně, aby se systém měl šanci prosadit.

Na samotný závěr jsem si dnes nechal své nejoblíbenější téma. Ač to nemusí být zřejmé, VR (AR i MR ) se čím dál častěji stává významným pomocníkem a nezřídka i hlavním nástrojem při tvorbě filmů. Pomalu se dostáváme do stavu, kdy je výpočetní výkon levnější než stavba reálných kulis. Minulý týden jsem zaznamenal informaci o chystaném filmovém zpracování muzikálu Kočky, v němž kompletní masky budou hercům doplněny až ve virtuálním světě. Pomineme-li již před časem zmíněné základy filmových virtualizací, jako byl Tron, můžeme na aplikace zrealizované například prostřednictvím Unity prostředí (o němž jsme si povídali minule) narazit v celé řadě filmů i seriálů. Za všechny tvůrce bych si dovolil zmínit alespoň Oats Studios, na jejichž projekty se určitě podívejte. Pokud jsem vás k dobrodružství VR dosud nezlomil, po shlédnutí vzorků práce Oats studií se to s vysokou pravděpodobností změní.

Osobně vnímám právě tuto formu využití VR jako jasně dominantní. A s tím je ovšem spojeno jedno opravdu vážné varování – cokoli dnes vidíte v médiích, nemusí nutně být skutečné. Myslete na to a vždy pořádně přemýšlejte, než si uděláte vlastní názor a dospějete k definitivnímu závěru.

Závěrečný test: Jak dlouho, myslíte, trvá nahradit v AR jeden objekt jiným?

Příště: Srovnání dostupného vybavení

Upoutávka: S dráty nebo bez?

S dráty nebo bez?

Poznámka: Všechny použité snímky pocházeji z archivu autora.

Autor: Dalibor Boubín | sobota 20.4.2019 4:44 | karma článku: 15,16 | přečteno: 199x
  • Další články autora

Dalibor Boubín

Jak jsem objevil virtuální realitu (6): Podpůrné vybavení

Svět je plný paradoxů. Ačkoli z toho skutečného prcháme do virtuálního, hledajíce zážitky, jež nám první zmíněný upírá, stejně nakonec začneme volat po větší autentičnosti.

13.5.2019 v 4:44 | Karma: 13,06 | Přečteno: 181x | Diskuse| Ostatní

Dalibor Boubín

Jak jsem objevil virtuální realitu (5): AR a MR

Pojďme udělat svět nový, lepší, rozšířený... Chtěli jste někdy smazat cosi ze skutečného světa a nahradit to něčím jiným? A co třeba získat podrobné informace o předmětu, na který právě koukáte? To všechno jsou úkoly pro AR a MR.

4.5.2019 v 4:44 | Karma: 15,00 | Přečteno: 161x | Diskuse| Ostatní

Dalibor Boubín

Jak jsem objevil virtuální realitu (4): Srovnání dostupného vybavení

Bývaly doby, kdy jsme si mohli vybrat pouze zda danou věc mít, či nemít, bez možnosti volit mezi různými modely. Dnes je situace mnohdy opačná – zorientovat se v nepřeberném množství variant představuje téměř spotřebitelské peklo.

27.4.2019 v 4:44 | Karma: 16,83 | Přečteno: 297x | Diskuse| Ostatní

Dalibor Boubín

Jak bojovat se životem: Jak jsem (si) skočil

Co nás nutí posouvat hranice, jež nám do vínku dala příroda? Proč se třeba necháváme vynášet k obloze, abychom se z ní pak vrhali dolů a snášeli se zpátky k zemi, soupeříce o vzdušný prostor s ptáky?

23.4.2019 v 4:44 | Karma: 17,58 | Přečteno: 327x | Diskuse| Ostatní

Dalibor Boubín

Jak jsem objevil virtuální realitu (2): Uživatel nebo vývojář?

Máte své oblíbené hry nebo programy, které vás baví a pohlcují? Trávíte ve virtuální realitě hodiny a hodiny? Nemyslíte, že je to trochu málo? Co takhle zkusit se na tenhle svět podívat ze zákulisí? Co si napsat něco vlastního?

13.4.2019 v 4:44 | Karma: 17,69 | Přečteno: 2925x | Diskuse| Ostatní

Dalibor Boubín

Jak bojovat se životem: Jak jsem (málem ne)začal běhat

Myslíte, že běh není pohyb pro vás? Možná ano, možná ne. Tak schválně: jste na tom lépe nebo hůř než já?

9.4.2019 v 4:44 | Karma: 23,84 | Přečteno: 749x | Diskuse| Ostatní

Dalibor Boubín

Jak jsem objevil virtuální realitu (1): Kudy do toho (co je třeba a bez čeho se obejdete)

Práce nebo odpočinek? Zábava nebo zdroj obživy? Učení se nových dovedností nebo ladění již osvojených? To všechno může být virtuální realita. Plus spoustou věcí, jež si teď ani nedokážeme představit.

6.4.2019 v 4:44 | Karma: 15,36 | Přečteno: 283x | Diskuse| Ostatní

Dalibor Boubín

Jak bojovat se životem: Jak jsem (ne)zaparkoval

Potřebujete potrénovat sebeovládání? Chcete si zvýšit míru odolnosti? Sedněte za volant a zkuste třeba zaparkovat u nákupního centra. Věřím, že nebudete muset na naplnění svých tužeb čekat dlouho. Příležitost si vás najde sama.

1.4.2019 v 0:09 | Karma: 20,48 | Přečteno: 484x | Diskuse| Ostatní

Dalibor Boubín

Jak jsem objevil virtuální realitu (úvod): Odvážně tam, kde mnozí již byli

Vydat se v patách kapitána Kirka nebo pana Spocka se nám nejspíš ještě pár let nepodaří. Nezoufejme. Objevitelské nástroje máme totiž prakticky pod nosem. A dobrá zpráva pro otroky vlastní lenosti: nemusíme se ani hnout z pokoje...

30.3.2019 v 10:32 | Karma: 17,60 | Přečteno: 197x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 580x
Jsem člověk, jenž rád pracuje se slovy a sem tam cítí potřebu i něco říci ostatním.